Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Cztery smaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto cztery smaki to ciasto z mieszanym biszkoptem z dodatkiem maku, kakao i kisielu, a całość przełożone masą serową.

Cztery smaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cztery smaki

Biszkopt:

  • 350 g margaryny
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 9 jajek
  • 9 łyżek oleju/oliwy
  • 3 szkl mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kisiel czerwony
  • 1/2 szkl suchego maku
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych

Masa serowa:

  • 800 g sera mielonego
  • 1 szkl cukru
  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szkl mleka

Sposób przygotowania:

Cztery smaki
Biszkopty:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać stopniowo żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wymieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami.

Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej wiórki kokosowe, do czwartej mak. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami na przemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec ok 40 minut w temp 180 stopni.

Można upiec jedno takie ciasto i po ostygnięciu przekroić ja na pół.

Masa serowa:

Margarynę roztopić, dodać ser wymieszany z żółtkami i cukrem. Zagotować ciągle mieszając. W mleku rozmieszać budynie i wlać do sera, cały czas mieszając lekko zagotować.

Ciepłą masę wylać na jedną cześć ciasta i przykryć drugim. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Cztery smaki
Margarynę utrzeć z cukrem , dodać stopniowo żółtka , olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Cztery smaki
Na końcu wymieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami.
Cztery smaki
Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami na przemiennie wszystkie rodzaje ciasta
Cztery smaki
Ciepłą masę wylać na jedną cześć ciasta i przykryć drugim. Wierzch posypać cukrem pudrem.