Sposób przygotowania:
Drożdżowa baba kakaowo- żurawinowaETAP 1
Mleko podgrzewamy w garnku w którym będziemy wyrabiać ciasto. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 3 łyżki mąki.
Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy masło oraz przygotowujemy sobie pozostałe składniki ciasta.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, kakao jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
ETAP 2
Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W połowie wyrabiania dodajemy do niego letnie masło. Gotowe ciasto, które odchodzi od garnka i dłoni łączymy z żurawiną.
ETAP 3
połączeniu żurawiny z ciastem przykrywamy je i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
Między czasie formę na babkę dokładnie natłuszczamy oraz oprószamy bułką tartą.
ETAP 4
Wyrośnięte ciasto przebijamy dłonią, by „wypuścić z niego powietrze”. Tak przygotowane przekładamy do formy.
ETAP 5
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika. Włączamy w nim tylko światełko i tak pozostawiamy babkę na około 15 minut, by podrosła.
Po tym czasie piekarnik ustawiamy na 180°C. Babkę pieczemy około 55 minut. Upieczoną wyjmujemy z formy. Jeszcze ciepłą polewamy lukrem, dekorujemy żurawiną i pozostawiamy do ostygnięcia.
LUKIER:
Mleko łączymy z cukrem pudrem w miseczce. Gotowym, lejącym lukrem polewamy wierzch, ciepłej baby.
gusia1000