jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Drożdżowa baba kakaowo- żurawinowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jeśli mowa o babkach Wielkanocnych, od zawsze w modzie i na czasie są duże drożdżowe baby:). Drożdżowe ciasta są po prostu ponadczasowe.

Drożdżowa baba kakaowo- żurawinowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa baba kakaowo- żurawinowa

SKŁADNIKI

DODATKOWO

  • Tłuszcz do nasmarowania foremki,
  • Bułka tarta do nasmarowania foremki,
  • Żurawina do dekoracji babki

LUKIER

  • 3 łyżki mleka,
  • Około 0,5 szklanki cukru pudru,

Sposób przygotowania:

Drożdżowa baba kakaowo- żurawinowa

ETAP 1

Drożdżowa baba kakaowo- żurawinowa
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy składniki ciasta

Mleko podgrzewamy w garnku w którym będziemy wyrabiać ciasto. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 3 łyżki mąki.

Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.

Między czasie rozpuszczamy masło oraz przygotowujemy sobie pozostałe składniki ciasta.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, kakao jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.

ETAP 2

Drożdżowa baba kakaowo- żurawinowa
Kakaowe ciasto łączymy z żurawiną

Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W połowie wyrabiania dodajemy do niego letnie masło. Gotowe ciasto, które odchodzi od garnka i dłoni łączymy z żurawiną.

ETAP 3

Drożdżowa baba kakaowo- żurawinowa
Zagniecione ciasto pozostawiamy do podwojenia objętości

połączeniu żurawiny z ciastem przykrywamy je i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.

Między czasie formę na babkę dokładnie natłuszczamy oraz oprószamy bułką tartą.

ETAP 4

Drożdżowa baba kakaowo- żurawinowa
Ciastem wypełniamy środek formy

Wyrośnięte ciasto przebijamy dłonią, by „wypuścić z niego powietrze”. Tak przygotowane przekładamy do formy.

ETAP 5

Drożdżowa baba kakaowo- żurawinowa
Jeszcze ciepłą babkę lukrujemy

Formę z ciastem wkładamy do piekarnika. Włączamy w nim tylko światełko i tak pozostawiamy babkę na około 15 minut, by podrosła.

Po tym czasie piekarnik ustawiamy na 180°C. Babkę pieczemy około 55 minut. Upieczoną wyjmujemy z formy. Jeszcze ciepłą polewamy lukrem, dekorujemy żurawiną i pozostawiamy do ostygnięcia.

LUKIER:

Mleko łączymy z cukrem pudrem w miseczce. Gotowym, lejącym lukrem polewamy wierzch, ciepłej baby.