Sposób przygotowania:
Sałatka ,,Leśna polana”
Filet z piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą do kurczaka. Usmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno posiekać. Ziemniaki oraz marchewkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pieczarki oraz kukurydzę odsączyć z zalewy.
Złożenie sałatki:
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie poukładać pieczarki (główkami do dołu). Na pieczarki wysypać wymieszany koperek ze szczypiorkiem. Następnie rozłożyć marchewkę, przyprawić solą i pieprzem. Rozsmarować kilka łyżek majonezu, delikatnie docisnąć. Następnie wyłożyć połowę kurczaka, kukurydzę, czerwoną paprykę. Znów posmarować majonezem. Dalej rozłożyć resztę kurczaka, starty żółty ser i jajka. Jajka przyprawić solą i pieprzem. Ponownie rozsmarować kilka łyżek majonezu. Na górze rozłożyć ziemniaki. Sałatkę szczelnie okryć folią spożywczą. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem odwrócić na talerz, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy oraz folię spożywczą.
Złożenie sałatki:
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie poukładać pieczarki (główkami do dołu). Na pieczarki wysypać wymieszany koperek ze szczypiorkiem. Następnie rozłożyć marchewkę, przyprawić solą i pieprzem. Rozsmarować kilka łyżek majonezu, delikatnie docisnąć. Następnie wyłożyć połowę kurczaka, kukurydzę, czerwoną paprykę. Znów posmarować majonezem. Dalej rozłożyć resztę kurczaka, starty żółty ser i jajka. Jajka przyprawić solą i pieprzem. Ponownie rozsmarować kilka łyżek majonezu. Na górze rozłożyć ziemniaki. Sałatkę szczelnie okryć folią spożywczą. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem odwrócić na talerz, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy oraz folię spożywczą.