iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1222]

Mazurek czekoladowo-orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedno z lepszych słodkości co znalazły miejsce na moim świątecznym stole. W tym roku juz po sprawie, ale polecam na następne święta.

Mazurek czekoladowo-orzechowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mazurek czekoladowo-orzechowy

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowo-orzechowy
Mąkę, mielone orzechy i cukier wymieszać na sucho, następnie dodać pokrojone w kostkę zimne masło i jajko, szybko zagnieść z tego jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około godziny.

Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem i rozwałkować na niej ciasto na prostokąt około 30 cm na 20, brzegi ciasta zawinąć tworząc wyższy brzeg, środek nakłuć gęsto widelcem.

Piec w temp. 160 st około 30 minut.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietanki i po przestudzeniu wylać na środek upieczonego i wystudzonego ciasta, posypać uprażonymi na patelni orzechami i żurawiną, ozdobić jajeczkami i odstawić do zastygnięcia.
Mazurek czekoladowo-orzechowy