Sposób przygotowania:
Mazurek czekoladowo-orzechowy
Mąkę, mielone orzechy i cukier wymieszać na sucho, następnie dodać pokrojone w kostkę zimne masło i jajko, szybko zagnieść z tego jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około godziny.
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem i rozwałkować na niej ciasto na prostokąt około 30 cm na 20, brzegi ciasta zawinąć tworząc wyższy brzeg, środek nakłuć gęsto widelcem.
Piec w temp. 160 st około 30 minut.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietanki i po przestudzeniu wylać na środek upieczonego i wystudzonego ciasta, posypać uprażonymi na patelni orzechami i żurawiną, ozdobić jajeczkami i odstawić do zastygnięcia.
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem i rozwałkować na niej ciasto na prostokąt około 30 cm na 20, brzegi ciasta zawinąć tworząc wyższy brzeg, środek nakłuć gęsto widelcem.
Piec w temp. 160 st około 30 minut.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem śmietanki i po przestudzeniu wylać na środek upieczonego i wystudzonego ciasta, posypać uprażonymi na patelni orzechami i żurawiną, ozdobić jajeczkami i odstawić do zastygnięcia.