goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Mazurek Gieni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Obowiązkowy wypiek u mojej babci, zawsze wspaniały.

Mazurek Gieni

Składniki:

Mazurek Gieni

 

  • mąka 2 szklanki
  • jaja 2 sztuki
  • margaryna 1 kostka
  • cukier puder 20 dag
  • aromat migdałowy kilka kropel
  • marmolada 1 słoik
  • białko 1 sztuka
  • sok z cytryny 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Mazurek Gieni
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy połowę cukru pudru, jaja oraz aromat. Ciasto bardzo szybko wyrabiamy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i na około 30 minut wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Białko ucieramy z 10 dag cukru pudru na gładką masę stopniowo dodając sok z cytryny. Wykładamy masę ma placek, dekorujemy marmoladą.

Tagi:

mazurek