Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Mazurek jajko sadzone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny mazurek na świąteczny stół. Wygląda jak jajko sadzone. Łatwy w wykonaniu. Bardzo polecam. Dzieciom posmakuje.

Mazurek jajko sadzone

Składniki:

Mazurek jajko sadzone

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 2 żółtka

Krem:

  • 2,5 szklanki soku marchewkowego
  • 2 budynie waniliowe

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Mazurek jajko sadzone

Ciasto:

Mazurek jajko sadzone
tak prezentuje się wycięte jajko gotowe do pieczenia.

Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.

Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Przygotowujemy szablon jajka. Polecam wydrukować obrys jajka. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy jajko za pomocą noża.

Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone jajka odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:

Mazurek jajko sadzone
Marchewkowy krem kolorem przypomina żółtko, więc idealnie będzie je zastępować.

Przygotowujemy krem. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsty cały czas mieszając.

Krem lekko studzimy, aby był ciepły a nie gorący czy zimny. Na środku wyciskami za pomocą rękawa cukierniczego rozetki, które będą naszym żółtkiem.

Bita śmietana:

Mazurek jajko sadzone
Dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką mazurek.

Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ubijamy. Wyciskamy rozetki, które będą naszym białkiem. Gotowe! Smacznego!