Sposób przygotowania:
Mazurek jajko sadzoneCiasto:
Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.
Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Przygotowujemy szablon jajka. Polecam wydrukować obrys jajka. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy jajko za pomocą noża.
Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone jajka odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Przygotowujemy krem. W szklance soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok wlewamy do garnka i zagotowujemy. Z kolei do niego wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy aż będzie gęsty cały czas mieszając.
Krem lekko studzimy, aby był ciepły a nie gorący czy zimny. Na środku wyciskami za pomocą rękawa cukierniczego rozetki, które będą naszym żółtkiem.
Bita śmietana:
Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ubijamy. Wyciskamy rozetki, które będą naszym białkiem. Gotowe! Smacznego!