Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Wielkanocny mazurek z masą migdałową i marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Najsmaczniejszy mazurek jaki jadłam. Idealny. Nie za słodki. Marcepan daje mu niepowtarzalny smak. Gorąco polecam.

Wielkanocny mazurek z masą migdałową i marcepanem

Składniki:

Wielkanocny mazurek z masą migdałową i marcepanem

 

  • 30 dag mąki,
  • 30 dag zimnego masła,
  • 5 łyżek wody,
  • szczypta soli,
  • 10 dag marcepanu,
  • 20 dag mielonych migdałów,
  • 2 jajka,
  • 15 dag cukru,
  • 20 dag suszonej żurawiny,
  • garść płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Wielkanocny mazurek z masą migdałową i marcepanem
Mąkę (20 dag), masło (10 dag), wodę i sól wkładamy do miski. Zagniatamy ciasto. Formę (18cm x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane na cienki płat ciasto wykładamy na blaszkę. Za pomocą widelca nakłuwamy. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach C.

Masło (20 dag) podgrzewamy na małym ogniu. Za pomocą miksera mieszamy z mąką (10 dag) i jajkami. Dokładamy żurawinę i migdały. Łączymy za pomocą łyżki.

Na mazurek wykładamy starty na tarce marcepan. Wylewamy masę. Ozdabiamy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach C.

Tagi:

mazurki ciasta