czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Mazurek jest bardzo łatwy, tani i szybki w przygotowaniu. Może również służyć jako zwykły kruchy placek z powidłami.

Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami

Składniki:

Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami

ETAP 1:

Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami
Częśc ciasta rozwałkowac, z reszty utworzyć kratkę.

1. Mąkę przesiać, dodać cukier, 1 jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec okołom 10 minut w temp. 190 st.

2. Mazurek wyjąć z piekarnika i kratkę wypełnić powidłami. Piec jeszcze około 15 minut w temp. 175 st. Ostudzić i udekorować orzechami włoskimi.