Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek kajmakowy z pomarańczową skórką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Mazurek kajmakowy to niezastąpione ciasto na Wielkanoc. W tym roku przygotowałam go ze skórką pomarańczową. Wesołych Świat !

Mazurek kajmakowy z pomarańczową skórką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek kajmakowy z pomarańczową skórką

 

 

  • dodatkowo
  • kajmak - puszka
  • powidła śliwkowe 7-8 łyżek
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • orzechy laskowe do dekoracji
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
  • pastylki czekoladowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy z pomarańczową skórką
Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka oraz cukier puder i wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego kruchego ciasta. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Następnie ciastem wykładamy foremki (użyłam formy do tarty i małych tartalettki). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku – około 30-40 minut. Upieczone ciasto studzimy. Kajmak roztapiamy w kąpieli wodnej przez około 10-15 minut (łatwiej go rozsmarować) Na ciasto nakładamy powidła następnie kajmak i dekorujemy wg uznania obsypując boki skórką pomarańczową. Zostawiamy w lodówce na minimum 2h.
Mazurek kajmakowy z pomarańczową skórką
Etap 1 ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto
Mazurek kajmakowy z pomarańczową skórką
Etap 2 ciasto wykładamy do foremek w których będziemy piec mazurki
Mazurek kajmakowy z pomarańczową skórką
Etap 3 upieczone mazurki smarujemy powidłami
Mazurek kajmakowy z pomarańczową skórką
Etap 4 kajmak rozpuszczamy w kąpieli wodnej i nakładamy na powidła