Sposób przygotowania:
mazurek kruchy
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać margarynę,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtka.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.Jedną rozwałkować do grubości 1/3 cm,ułożyć na blasze,nakładając cienki wałeczek wokół brzegów i podpiec w temp.200s.c.Przyrządzić masę: dżem wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową i cukrem waniliowym.Na podpieczonym ostudzonym cieście rozsmarować masę,z wierzchu ułożyć krateczkę z wałeczków.Posmarować wałeczki białkiem,i piec aż się zrumienią.
Przesiać mąkę,dodać margarynę,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier i żółtka.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.Jedną rozwałkować do grubości 1/3 cm,ułożyć na blasze,nakładając cienki wałeczek wokół brzegów i podpiec w temp.200s.c.Przyrządzić masę: dżem wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową i cukrem waniliowym.Na podpieczonym ostudzonym cieście rozsmarować masę,z wierzchu ułożyć krateczkę z wałeczków.Posmarować wałeczki białkiem,i piec aż się zrumienią.