magmonika

magmonika

Kucharz
[Przepisów: 43]

Mazurek lukrowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lukrowany mazurek-idealne wielkanocne ciasto.

Mazurek lukrowany

Składniki:

Mazurek lukrowany

 

  • 2 szklanki mąka,
  • 4 łyżki cukier puder,
  • 7 łyżek masło,
  • 2 sztuki jaja,
  • marmolada,
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Mazurek lukrowany
Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier puder i jajka. Szybko zagnieść kruche ciasto i zostawić je na godzinę w lodówce. Rozwałkować je na placki prostokątne-jeden gładki, drugi z ozdobnym rantem. Piecz na złoty kolor, następnie ostudź.
Gładki placek posmaruj marmoladą, przykryj ozdobnym plackiem, kolejny raz posmaruj marmoladą. Przygotuj lukier, zalej na wierzch mazurka. Gdy ostygnie, oblej polewą czekoladową.

Tagi:

mazurek