misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Mazurek makowy z bialek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kiedy zostają nam białka wykorzystajmy je do mazurka.

Mazurek makowy z bialek

Składniki:

Mazurek makowy z bialek

 

  • 1 szklanka białek ok. 7 sztuk,
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka maku
  • 25 dkg masła
  • zapach migdałowy

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy z bialek
Białka ubić na sztywno - w trakcie ubijania dodawać po trochę cukru aż się rozpuści.Następnie dosypać suchy mak , wlać stopiony i przestudzony tłuszcz i lekko wymieszać.Dodać przesianą mąkę i zapach, wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piec w słabo gorącym piekarniku 160*C do lekkiego zrumienienia się.

Tagi:

mak mazurek