cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Mazurek marcepanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na mazurka

Mazurek marcepanowy

Składniki:

Mazurek marcepanowy

 

  • 40 dag migdałów,
  • 40 dag cukru,
  • 4 białka,
  • opłatki,
  • lukier

 

Sposób przygotowania:

Mazurek marcepanowy

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i przepuścić przez maszynkę. Utrzeć je z cukrem na masę, dodać 4 ubite na pianę białka, wymieszać i w rondelku postawić na ogniu, ciągle mieszając. Wyłożyć masę na półmisek posypany cukrem, a gdy ostygnie, rozsmarować na kwadratowych opłatkach. Upiec na złoty kolor. Gdy ostygnie, polukrować i przybrać konfiturami.


Tagi:

mazurek