Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek kajmakowy z marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Niema świąt Wielkiej nocy bez pisanek, palm no i oczywiście bez świątecznych wypieków. Dziś mazurek.

Mazurek kajmakowy z marcepanem

Składniki:

Mazurek kajmakowy z marcepanem

Ciasto

Kajmak waniliowy

Masa marcepanowa

  • 1 białko
  • 200g masy marcepanowej

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy z marcepanem
Z podanych wyżej składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto kruche, owiń je folią i włóż do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego wybrany kształt. Marcepan utrzyj z białkiem na gładką masę, po czym przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciśnij z niej wysoki rant na krawędzi ciasta. Gotowe ciasto piecz w 170stop przez 20min.

W między czasie przygotuj kajmak, do szerokiego rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, masło i przepołowioną laskę wanilii, całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 25min do momentu, aż masa zgęstnieje.

Gotowy kajmak wylej na upieczony spód mazurkowy.