Sposób przygotowania:
Mazurek kajmakowy z marcepanem
Z podanych wyżej składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto kruche, owiń je folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego wybrany kształt. Marcepan utrzyj z białkiem na gładką masę, po czym przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciśnij z niej wysoki rant na krawędzi ciasta. Gotowe ciasto piecz w 170stop przez 20min.
W między czasie przygotuj kajmak, do szerokiego rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, masło i przepołowioną laskę wanilii, całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 25min do momentu, aż masa zgęstnieje.
Gotowy kajmak wylej na upieczony spód mazurkowy.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego wybrany kształt. Marcepan utrzyj z białkiem na gładką masę, po czym przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciśnij z niej wysoki rant na krawędzi ciasta. Gotowe ciasto piecz w 170stop przez 20min.
W między czasie przygotuj kajmak, do szerokiego rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, masło i przepołowioną laskę wanilii, całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 25min do momentu, aż masa zgęstnieje.
Gotowy kajmak wylej na upieczony spód mazurkowy.