Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Mazurek z marcepanem i kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Słodycz marcepanu równoważy kiwi - wspaniałe połączenie

Mazurek z marcepanem i kiwi

Składniki:

Mazurek z marcepanem i kiwi

 

  • 200g migdałów obranych z łupin
  • 2 białka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 owoce kiwi
  • 1 okrągły wafel
  • Garść płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z marcepanem i kiwi
Migdały przebrać, zmielić bardzo drobno. Cukier utrzeć z białkami jak na lukier. Dodawać porcjami migdały, na koniec sok z cytryny, ucierać jeszcze kilka minut do gładkości. Wafel ułożyć na blacie lub desce, wyłożyć na niego masę, rozsmarować delikatnie uważając aby go nie połamać. Wyrównać i odstawić do schłodzenia. Tuz przed podaniem obrać owoce kiwi ze skórki, pokroić w poprzek na plastry, udekorować brzegi. Pokroić wafel na trójkąty. Posypać płatkami migdałowymi dla dekoracji.

Tagi:

mazurek