Szefowa kuchni ;-)

Szefowa kuchni ;-)

Kucharz
[Przepisów: 4]

Mini mazurki migdałowe z kajmakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są kruche, posmak migdałów jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. Masa kajmakowa nadaje im słodyczy .

Mini mazurki migdałowe z kajmakiem

Składniki:

Mini mazurki migdałowe z kajmakiem

 

 

  • Dekoracja:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (można zastąpić kupną, gotową masą kajmakową)
  • płatki migdałów
  • kawałek masy marcepanowej

Sposób przygotowania:

Mini mazurki migdałowe z kajmakiem
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Gotową masę wkładamy do foliowego woreczka umieszczamy w lodówce, chłodzimy minimum 1h. 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wycinamy jajka za pomocą odpowiedniej foremki. 3. Nakłuwamy je widelcem a dookoła każdego jajka tworzymy otoczkę: odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki i przyklejamy przy brzegach. Postępujemy tak do wyczerpania składników. 4. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 20 minut, do zarumienienia. 5. Przygotowujemy masę kajmakową: zamknięte mleko w puszce wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do górnej powierzchni puszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie. Studzimy - dopiero kiedy będzie zimna możemy użyć masy. Jeśli kupujemy gotową masę, pomijamy ten krok. 6. Masę kajmakową wykładamy na przestudzone ciasto. Z masy marcepanowej formujemy gałązkę/środek kwiatka. Z płatków migdałów układamy bazie/płatki.