superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Żurek na wędzonym boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obowiązkowe danie na moim świątecznym stole. Moja rodzina bardzo lubi żurek, więc gotuję go przynajmniej kilka razy do roku.

Żurek na wędzonym boczku

Składniki:

Żurek na wędzonym boczku

 

Sposób przygotowania:

Żurek na wędzonym boczku
Białą kiełbasę i boczek przekładamy do większego garnka i zalewamy 1,5 litra wody. Nastawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu.

Po około pół godziny odstawiamy na chwilę garnek z gazu i wyjmujemy kiełbasę i boczek. Ziemniaki kroimy w małą i równą kosteczkę i wrzucamy je do wody w której gotowała się biała kiełbasa z boczkiem.

Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i białą kiełbasę oraz boczek i majeranek.

Gotujemy jeszcze chwilę i na koniec zabielamy śmietaną.

Żurek świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.

Tagi:

zupa żurek