Sposób przygotowania:
Żurek na wędzonym boczku
Białą kiełbasę i boczek przekładamy do większego garnka i zalewamy 1,5 litra wody. Nastawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu.
Po około pół godziny odstawiamy na chwilę garnek z gazu i wyjmujemy kiełbasę i boczek. Ziemniaki kroimy w małą i równą kosteczkę i wrzucamy je do wody w której gotowała się biała kiełbasa z boczkiem.
Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i białą kiełbasę oraz boczek i majeranek.
Gotujemy jeszcze chwilę i na koniec zabielamy śmietaną.
Żurek świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.
Po około pół godziny odstawiamy na chwilę garnek z gazu i wyjmujemy kiełbasę i boczek. Ziemniaki kroimy w małą i równą kosteczkę i wrzucamy je do wody w której gotowała się biała kiełbasa z boczkiem.
Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i białą kiełbasę oraz boczek i majeranek.
Gotujemy jeszcze chwilę i na koniec zabielamy śmietaną.
Żurek świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.