Sposób przygotowania:
Jajka w skorupkach z suszonymi grzybami
Najlepiej dzień wcześniej lub na kilka godzin przed przygotowywaniem grzyby suszone zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoczenia.
Następnego dnia grzyby gotujemy w tej samej wodzie z odrobiną soli. Po ugotowaniu przelewamy na sitko, aby ociekły, studzimy i kroimy w bardzo drobną kostkę lub mielimy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju, na tą samą patelnię dodajemy grzyby. Ugotowane n twardo jajka kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, starając się nie uszkodzić skorupki.
Białko z żółtkiem ucieramy na tarce na najmniejszych oczkach. W misce mieszamy usmażone grzyby z cebulką, utarte jajko i majonez.
Farsz doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Porcję farszu nakładamy do skorupek. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni aż się ładnie przyrumieni.
Następnego dnia grzyby gotujemy w tej samej wodzie z odrobiną soli. Po ugotowaniu przelewamy na sitko, aby ociekły, studzimy i kroimy w bardzo drobną kostkę lub mielimy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju, na tą samą patelnię dodajemy grzyby. Ugotowane n twardo jajka kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, starając się nie uszkodzić skorupki.
Białko z żółtkiem ucieramy na tarce na najmniejszych oczkach. W misce mieszamy usmażone grzyby z cebulką, utarte jajko i majonez.
Farsz doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Porcję farszu nakładamy do skorupek. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni aż się ładnie przyrumieni.