superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Jajka w skorupkach z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem. Danie nieco bardziej pracochłonne, ale bardzo smaczne.

Jajka w skorupkach z suszonymi grzybami

Składniki:

Jajka w skorupkach z suszonymi grzybami

 

  • jaja na twardo 4 szt
  • majonez tradycyjny 4 łyżeczki
  • cebula biała 1/2 szt
  • olej do smażenia 1 łyżka
  • bułka tarta 2 łyżkai
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • grzyby suszone 2 łyżkai

Sposób przygotowania:

Jajka w skorupkach z suszonymi grzybami
Najlepiej dzień wcześniej lub na kilka godzin przed przygotowywaniem grzyby suszone zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoczenia.

Następnego dnia grzyby gotujemy w tej samej wodzie z odrobiną soli. Po ugotowaniu przelewamy na sitko, aby ociekły, studzimy i kroimy w bardzo drobną kostkę lub mielimy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju, na tą samą patelnię dodajemy grzyby. Ugotowane n twardo jajka kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, starając się nie uszkodzić skorupki.

Białko z żółtkiem ucieramy na tarce na najmniejszych oczkach. W misce mieszamy usmażone grzyby z cebulką, utarte jajko i majonez.

Farsz doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Porcję farszu nakładamy do skorupek. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni aż się ładnie przyrumieni.