iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Mazurek brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mazurek to obowiązkowe ciasto świąteczne w mojej rodzinie. Placek do niego piekę już dwa dni przed świętami, a potem tylko dekoruję masą.

Mazurek brzoskwiniowy

Składniki:

Mazurek brzoskwiniowy

 

  • Spód:
  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej,
  • 1 kostka masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.
  • Wypełnienie:
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego,
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 1 serek mascarpone,
  • płatki migdałowe do dekoracji,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Mazurek brzoskwiniowy
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej cukier puder oraz sól. Zagniatamy ciasto podsypując mąką. Następnie należy rozwałkować w kwadrat w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z części masy robimy plecionkę i ozdabiamy brzegi. Pieczemy przez 30 minut w wysokiej temperaturze. Następnie studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. Dżemem smarujemy mazurek. Następnie barwimy masę na ulubione kolory i dekorujemy mazurka.Ja posmarowałam masą różową i w innych kolorach zrobiłam rozetki. Dekorujemy płatkami migdałowymi.