skatarzynka

skatarzynka

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Mazurek orzechowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny mazurek z orzechami.

Mazurek orzechowy.

Składniki:

Mazurek orzechowy.

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • Nadzienie orzechowe:
  • 1,5 szklanki grubo posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • Potrzebne są jeszcze:
  • powidła
  • masa karpatkowa

Sposób przygotowania:

Mazurek orzechowy.
Mąkę i masło posiekać nożem. Miód rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier puder, mleko i sodę i z tego wszystkiego zagnieść ciasto.
Uzyskane ciasto podzielić na trzy części. Jedną z nich należy upiec z orzechami. Składniki na nadzienie podsmażyć na słabym ogniu i gorące położyć na surowym placku i upiec.
Dwa pozostałe placki upiec same.
Na koniec wszystko przekładamy w podanej kolejności:
1. placek
2. powidła
3. masa karpatkowa
4. placek
5. powidła
6. masa karpatkowa
7. placek z orzechami
Gotowe:)