ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Kruchy mazurek orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetne kruche ciasto z kremem orzechowym, białą i mleczną czekoladą. idealny nie tylko na Wielkanoc, ale też na codzień

Kruchy mazurek orzechowy

Składniki:

Kruchy mazurek orzechowy

 

 

Sposób przygotowania:

Kruchy mazurek orzechowy
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i siekamy, dodajemy śmietanę i jajko i zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce godzinę. Blachę o wymiarach ok. 20x30cm wylepiamy ciastem, pieczemy 25 minut w 180 stopniach aż się zrumieni.Czekoladę białą rozpuszczamy, studzimy. Mascarpone miksujemy z masłem orzechowym i letnią czekoladą, wykładamy na kruchy spód i wyrównujemy. Posypujemy orzechami. Czekoladę mleczną rozpuszczamy, przekładamy do rękawa i dekorujemy wierzch ciasta