Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Mazurek orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mazurek można udekorować również owocami kandyzowanymi.

Mazurek orzechowy

Składniki:

Mazurek orzechowy

 

  • Ciasto:50dag mąki
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 3 dag drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 25 dag cukru pudru
  • Masa i dekoracja:
  • 15 dag orzechów włoskich,
  • 5 dag kaszy manny
  • cukier waniliowy
  • 15 dag cukru pudru
  • pół szklanki mleka, wiórki kokosowe, rodzynki, i kandyzowane owoce do dekoracji.
  • 15 dag c

 

Sposób przygotowania:

Mazurek orzechowy
Podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, dodać łyżę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartej masy wlać mleko z drożdżami, wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i na pól godziny odstawić w ciepłe miejsce. Rozwałkować 2/3 ciasta i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek i ułożyć na brzegach ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 mint w temp. 200C.
Masa i dekoracja:
Zagotować mleko, dodać kaszę mannę i gotować 20 minut. Orzechy zemleć i wymieszać z ugotowaną kaszą manną i z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Powstałą masę rozsmarować na upieczonym cieście. Gdy masa lekko zastygnie, mazurek udekorować wiórkami kokosowymi sparzonymi rodzynkami.