Sposób przygotowania:
Mazurek orzechowy
Podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, dodać łyżę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartej masy wlać mleko z drożdżami, wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i na pól godziny odstawić w ciepłe miejsce. Rozwałkować 2/3 ciasta i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek i ułożyć na brzegach ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 mint w temp. 200C.
Masa i dekoracja:
Zagotować mleko, dodać kaszę mannę i gotować 20 minut. Orzechy zemleć i wymieszać z ugotowaną kaszą manną i z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Powstałą masę rozsmarować na upieczonym cieście. Gdy masa lekko zastygnie, mazurek udekorować wiórkami kokosowymi sparzonymi rodzynkami.
Masa i dekoracja:
Zagotować mleko, dodać kaszę mannę i gotować 20 minut. Orzechy zemleć i wymieszać z ugotowaną kaszą manną i z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Powstałą masę rozsmarować na upieczonym cieście. Gdy masa lekko zastygnie, mazurek udekorować wiórkami kokosowymi sparzonymi rodzynkami.