zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Mazurek paryski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są różne odmiany mazurków, jednak ten jest wyjątkowy.

Mazurek paryski

Składniki:

Mazurek paryski

 

  • Ciasto kruche- 11 dag mąki, 7 dag masła, 4 dag cukru pudru, jajko, łyżka mleka.
  • maślane- 6 dag mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła, 2 jaja. Dżem, dowolny lukier.

Sposób przygotowania:

Mazurek paryski
Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajo i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki. Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka. Na kruche ciasto nałożyć warstwę dżemu, a na dżem ciasto maślane. (utrzeć masło z cukrem, dodając jaja, a na końcu mąkę). Brzegi obramować wałeczkiem z kruchego ciasta. Mazurek wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 min, po ostudzeniu oblać lukrem i udekorować.