czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek z masą orzechową i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się jako mazurek na wielkanocnym stole bądź tarta, jako dodatek do niedzielnej kawki.

Mazurek z masą orzechową i czekoladą

Składniki:

Mazurek z masą orzechową i czekoladą

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 60 g masła lub margaryny,
  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Mazurek z masą orzechową i czekoladą

ETAP 1:

Mazurek z masą orzechową i czekoladą

Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22 cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać 7 minut w temp. 180 st.

Czekoladę posiekać i rozłożyć na gorącym cieście.

ETAP 2:

Mazurek z masą orzechową i czekoladą

Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Rozsmarować gotową masę orzechową.

ETAP 3:

Mazurek z masą orzechową i czekoladą

Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać płatki owsiane, delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec około 15-20 minut w temp. 180 st. Ostudzić i polukrować.


Tagi:

mazurek ciasta