EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Mazurek z czarną porzeczką, kajmakiem i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja wersja tradycyjnego mazurka, który jest pieczony w okresie Wielkanocy, na kruchym cieście, z lekko kwaśnymi porzeczkami, słodkim kajmakiem i oblany białą czekoladą. Taki mazurek to fajna, słodka ozdoba świątecznego stołu.

Mazurek z czarną porzeczką, kajmakiem i czekoladą

Składniki:

Mazurek z czarną porzeczką, kajmakiem i czekoladą

 

  • Kruche ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 140g masła extra
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy

 

 

  • Dekoracja:
  • kilka białych bez
  • czekoladowe jajka

Sposób przygotowania:

Mazurek z czarną porzeczką, kajmakiem i czekoladą

Kruche ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć dno formy (u mnie jajko) wysmarowanej masłem.

Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg na cieście i całość wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

ETAP 2:

Białą czekoladę, śmietanę i masło przełożyć do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji.

ETAP 3:

Na gotowym kruchym cieście rozsmarować masę kajmakową, dżem z czarnej porzeczki i polać białą czekoladą. Wstawić do lodówki na około 60 minut.

ETAP 4:

Gotowego mazurka udekorować wedle uznania (u mnie dekoracja z bezy, świeżych kwiatków i czekoladowych jajeczek).