Sposób przygotowania:
Mazurek z czarną porzeczką, kajmakiem i czekoladąKruche ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć dno formy (u mnie jajko) wysmarowanej masłem.
Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg na cieście i całość wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
ETAP 2:
Białą czekoladę, śmietanę i masło przełożyć do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji.
ETAP 3:
Na gotowym kruchym cieście rozsmarować masę kajmakową, dżem z czarnej porzeczki i polać białą czekoladą. Wstawić do lodówki na około 60 minut.
ETAP 4:
Gotowego mazurka udekorować wedle uznania (u mnie dekoracja z bezy, świeżych kwiatków i czekoladowych jajeczek).