MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Mazurek z jagodami i kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mazurek z jagodami i kajmakiem - mazurek na kruchym cieście, z frużeliną jagodową i kajmakiem - idealne połączenie smaków.

Mazurek z jagodami i kajmakiem

Składniki:

Mazurek z jagodami i kajmakiem

 

 

  • 3/4 szklanki mrożonych jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • woda

 

  • 250 g kajmaku

 

  • dekoracja - ciasteczka Amaretti , migdały i orzechy

Sposób przygotowania:

Mazurek z jagodami i kajmakiem
laszka 26cm



Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka

i odstawiamy na godzinę do lodówki

Ciasto wałkujemy i wykrawamy koło wielkości blaszki.

Układamy na blaszce posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Z reszty ciasta formujemy wałeczek i obkładamy brzegi.

Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.

Jagody i cukier wsypujemy do garnka, zalewamy odrobiną wody, tak aby zakryć dno. Podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, dodajemy skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia - powstanie gęsty kisiel.

Kajmak mieszamy, żeby miał rzadszą konsystencję.

Na ostudzony kruchy spód wykładamy frużelinę, następnie warstwę z kajmaku.

Dekorujemy.