Sposób przygotowania:
Mazurek z jagodami i kajmakiem
laszka 26cm
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka
i odstawiamy na godzinę do lodówki
Ciasto wałkujemy i wykrawamy koło wielkości blaszki.
Układamy na blaszce posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Z reszty ciasta formujemy wałeczek i obkładamy brzegi.
Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Jagody i cukier wsypujemy do garnka, zalewamy odrobiną wody, tak aby zakryć dno. Podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, dodajemy skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia - powstanie gęsty kisiel.
Kajmak mieszamy, żeby miał rzadszą konsystencję.
Na ostudzony kruchy spód wykładamy frużelinę, następnie warstwę z kajmaku.
Dekorujemy.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka
i odstawiamy na godzinę do lodówki
Ciasto wałkujemy i wykrawamy koło wielkości blaszki.
Układamy na blaszce posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Z reszty ciasta formujemy wałeczek i obkładamy brzegi.
Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Jagody i cukier wsypujemy do garnka, zalewamy odrobiną wody, tak aby zakryć dno. Podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, dodajemy skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia - powstanie gęsty kisiel.
Kajmak mieszamy, żeby miał rzadszą konsystencję.
Na ostudzony kruchy spód wykładamy frużelinę, następnie warstwę z kajmaku.
Dekorujemy.