Sposób przygotowania:
Mazurek z kremem amarettoPrzygotowanie ciasta
W misce mieszamy ciasteczka amaretti zmielone na pył z mąką, cukrem i szczyptą soli.
Dodajemy rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka. Ciasto szybko i dokładnie wyrabiamy.
Pieczenie ciasta
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 10 x 35 cm.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu amaretto
Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę oraz 1 łyżkę likieru amaretto. Stopniowo wlewamy gorące mleko. Masę budyniową przelewamy do garnuszka, po czym doprowadzamy do wrzenia.
Podczas gotowania krem ciągle mieszamy, dopóki nie zgęstnieje. Dodajemy masło oraz pokruszone drobno ciasteczka.
Całość dokładnie mieszamy.
Krem odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie mazurka amaretto
Mazurek dekorujemy kremem amaretto, płatkami migdałowymi oraz ciasteczkami.