grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Mazurek z kremem amaretto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wielkanocny mazurek z półkruchego ciasta z dodatkiem ciasteczek amaretto udekorowany aromatycznym kremem na bazie ciasteczek i likieru amaretto.

Mazurek z kremem amaretto

Składniki:

Mazurek z kremem amaretto

Ciasto

Krem

  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g ciasteczek amaretti
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka likieru amaretto

Dekoracja

  • ciasteczka amaretti
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Mazurek z kremem amaretto

Przygotowanie ciasta

Mazurek z kremem amaretto
Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

W misce mieszamy ciasteczka amaretti zmielone na pył z mąką, cukrem i szczyptą soli.

Dodajemy rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka. Ciasto szybko i dokładnie wyrabiamy.

Pieczenie ciasta

Mazurek z kremem amaretto
Przed pieczeniem brzegi ciasta dociskamy do foremki.

Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 10 x 35 cm.

Ciasto nakłuwamy widelcem.

Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu amaretto

Mazurek z kremem amaretto
Krem przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę oraz 1 łyżkę likieru amaretto. Stopniowo wlewamy gorące mleko. Masę budyniową przelewamy do garnuszka, po czym doprowadzamy do wrzenia.

Podczas gotowania krem ciągle mieszamy, dopóki nie zgęstnieje. Dodajemy masło oraz pokruszone drobno ciasteczka.

Całość dokładnie mieszamy.

Krem odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.

Przygotowanie mazurka amaretto

Mazurek dekorujemy kremem amaretto, płatkami migdałowymi oraz ciasteczkami.