polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Mazurek z masą śliwkowo-migdałową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mazurek z masą śliwkowo-migdałową

Mazurek z masą śliwkowo-migdałową

Składniki:

Mazurek z masą śliwkowo-migdałową

 

  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 kostki margaryny
  • 40 dag mąki tortowej,
  • 2 dag cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 8 dag cukru pudru

 

  • Masa:
  • 15 dag śliwek kalifornijskich
  • 150 ml likieru migdałowego
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z masą śliwkowo-migdałową
Mąkę posiekać z masłem, margaryną, cukrami i solą. Dodać żółtka i zagnieść ciasto, które następnie chłodzić godzinę w lodówce. Pokrojone w paski śliwki zalać likierem i odstawić na 60 minut. Następnie 3/4 ciasta wyłożyć natłuszczoną blaszkę. Ponakłuwać i piec w temp. 180 st. C przez 45 minut. Po upieczeniu spód posmarować powidłami. Na nich ułożyć odsączone śliwki. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski, z których ułożyć kratkę. Białka roztrzepać, posmarować nimi ciasto. Piec w temp. 200 st. C przez 15 minut.