Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mazurek z musem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto z musem jabłkowym jest bardzo smaczne

Mazurek z musem jabłkowym

Składniki:

Mazurek z musem jabłkowym

 

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 25 dag masła,
  • 8 żółtek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 kg mus jabłkowy,
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny ,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z musem jabłkowym
Masło z 1 szkl cukru utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Ciasto wyłożyć na przygotowaną brytfannę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35 minut. Do rozgotowanych jabłek, dodać pozostały cukier, zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę w proszku, wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na upieczone ciasto, wystudzić. Ciasto można posypać posiekanymi orzechami.

Tagi:

mazurek