Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Mazurek z różaną marmoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wielkanocny mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różana to mój sposób na zagospodarowanie zbędnych kawałków ciasta.

Mazurek z różaną marmoladą

Składniki:

Mazurek z różaną marmoladą

 

  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 2 ugotowane żółtka
  • 1 surowe żóltko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka śmietany
  • marmolada z owoców dzikiej róży
  • żółtko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Mazurek z różaną marmoladą
Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę, dodaj masło i dokładnie posiekaj całość nożem. Do tak połączonych składników dodaj śmietanę, starte i ugotowane wcześniej żółtka oraz żółtko surowe, całość zagnieć na gładkie ciasto, gotowe zawiń w folię i odłóż w chłodne miejsce na pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego prostokąt, wierzch surowego jeszcze ciasta posmaruj marmoladą i udekoruj go pasami pozostałego ciasta, całość posmaruj żółtkiem.

Gotowe ciasto piecz w 170stop przez 30min.