Sposób przygotowania:
Szpinakowy sernikSPÓD:
Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Za pomocą widelca nakłuwamy je w kilku miejscach.
SER:
Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odsączamy z płynu na gęstym sitku. Białka oddzielamy od żółtek. Odsączony szpinak miksujemy z 2-3 białkami.
ETAP 3
Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy.
Między czasie pozostałe białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do gładkiej masy serowej dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Całość ponownie miksujemy dodając szpinak.
Jednolity szpinakowy ser na koniec łączymy z białkami.
ETAP4
Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.
Gotowy wyjmujemy i studzimy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumieniona skórkę (niekoniecznie). Tak przygotowany sernik polewamy białą czekoladą. Dodatkowo dekorujemy go lukrowanymi jajeczkami.
WYKOŃCZENIE:
W ciepłej śmietance rozpuszczamy czekoladę. Płynną polewamy sernik. Po zastygnięciu polewy, sernik dekorujemy jajeczkami i podajemy.
gusia1000
Di bloguje