Sposób przygotowania:
Dyniowe ciasto z malinową nutą i mussem waniliowym
1)Prażenie pestek dyni:
Nasiona dyni umieszczamy na blaszce wyłozożonej papierem do pieczenia a następnie umieszczamy w piekarniku nastawionym na górę i dół temp.180 stopni Celcjusza. Prażymy je przez 12 minut, obracając je co 4 minuty.
2) Pralina dyniowa:
Umieszczamy 150 g prażonych pestek dyni w malakserze i mielimy pestki aż do postaci mąki.
Cukier gotujemy z wodą do temperatury 118 stopni Celcjusza. Przelewamy do miseczki i dodajemy olej z pestek dyni. Mieszamy do połączenia się skladników.
3) Chrupiąca dynia:
Rozpuszczamy 70g białej czekolady w kapieli wodnej, następnie dodajemy do niej praline dyniową oraz mielone pestki dyni
Umieszczamy masę w tortownicy o średnicy 22cm wygładzając powierzchnie oraz wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
4) Żelatynka:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
5) Warstwa malinowa
Maliny gotujemy do wrzenia po czym wyłączamy. Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nastepnie dodajemy żelatynkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Umieszczamy malinową warstwę w tortownicy o średnicy 22 cm i wygłądzamy powierzchnie a następnie umieszaczamy w lodówce do stężenia.
6) Dyniowy placek:
Jaja, oba cukry oraz sól umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia. Nastepnie dodajemy jogurt, mąkę, proszek oraz migdały i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy olej i mieszamy. Masa będzie płynna. Wylewamy masę do tortownicy ośrednicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 160 stopni Celcjusza w trybie góra i dół.
7) Muss waniliowy:
Kremówke wlewamy do rondelka, umieszczamy w nim również laskę wanili. Gotujemy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia przez 3minuty. Odcedzamy laske wanili . Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy do miseczki z czekolada kremówkę oraz żelatynkę. Mieszamy do całkwoitego połączenia się składników. Odstawiamy do lodówki do wystudzenia uważająć by nie była w niej zbyt długo by nie stężałanam masa. Dodajemy bita smietanę i mieszamy szpatułką do całkowitego połączenia się składników.
Połączenie:
Na placek dyniowy wylewamy 1/3 mussu waniliowego nastepnie umieszczamy na nim chrupiąca wartwe dyniową nastepnie nakłądamy 1/3 mussu waniliowego , potem kładziemy warstwe malinową oraz wylewamy resztę mussu malinowego. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.
8) Galaretka dyniowa:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wodę, mleko, cukier i syrop doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia. Dodajemy żelatynkę i mieszamy do połączenia. Dodajemy olej i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną galaretkę wylewamy na stężałe ciasto.
Smacznych Świąt
Nasiona dyni umieszczamy na blaszce wyłozożonej papierem do pieczenia a następnie umieszczamy w piekarniku nastawionym na górę i dół temp.180 stopni Celcjusza. Prażymy je przez 12 minut, obracając je co 4 minuty.
2) Pralina dyniowa:
Umieszczamy 150 g prażonych pestek dyni w malakserze i mielimy pestki aż do postaci mąki.
Cukier gotujemy z wodą do temperatury 118 stopni Celcjusza. Przelewamy do miseczki i dodajemy olej z pestek dyni. Mieszamy do połączenia się skladników.
3) Chrupiąca dynia:
Rozpuszczamy 70g białej czekolady w kapieli wodnej, następnie dodajemy do niej praline dyniową oraz mielone pestki dyni
Umieszczamy masę w tortownicy o średnicy 22cm wygładzając powierzchnie oraz wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
4) Żelatynka:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
5) Warstwa malinowa
Maliny gotujemy do wrzenia po czym wyłączamy. Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nastepnie dodajemy żelatynkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Umieszczamy malinową warstwę w tortownicy o średnicy 22 cm i wygłądzamy powierzchnie a następnie umieszaczamy w lodówce do stężenia.
6) Dyniowy placek:
Jaja, oba cukry oraz sól umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia. Nastepnie dodajemy jogurt, mąkę, proszek oraz migdały i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy olej i mieszamy. Masa będzie płynna. Wylewamy masę do tortownicy ośrednicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 160 stopni Celcjusza w trybie góra i dół.
7) Muss waniliowy:
Kremówke wlewamy do rondelka, umieszczamy w nim również laskę wanili. Gotujemy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia przez 3minuty. Odcedzamy laske wanili . Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy do miseczki z czekolada kremówkę oraz żelatynkę. Mieszamy do całkwoitego połączenia się składników. Odstawiamy do lodówki do wystudzenia uważająć by nie była w niej zbyt długo by nie stężałanam masa. Dodajemy bita smietanę i mieszamy szpatułką do całkowitego połączenia się składników.
Połączenie:
Na placek dyniowy wylewamy 1/3 mussu waniliowego nastepnie umieszczamy na nim chrupiąca wartwe dyniową nastepnie nakłądamy 1/3 mussu waniliowego , potem kładziemy warstwe malinową oraz wylewamy resztę mussu malinowego. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.
8) Galaretka dyniowa:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wodę, mleko, cukier i syrop doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia. Dodajemy żelatynkę i mieszamy do połączenia. Dodajemy olej i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną galaretkę wylewamy na stężałe ciasto.
Smacznych Świąt