Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Dyniowe ciasto z malinową nutą i mussem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Leciutki niczym piórko deser wyczarowany z natury. Dyniowy placek z mussem waniliowym który kryje w sobie niespodzianke w postaci malinowej kołderki oraz chrupkiej warstwy prażonej dyni a wszystko to przykryte dyniową galaretką!

Dyniowe ciasto z malinową nutą i mussem waniliowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dyniowe ciasto z malinową nutą i mussem waniliowym

Prażone pestki dyni

Dyniowa pralina

Chrupiąca dynia

Żelatynka

Malinowa warstwa

  • 30 g cukru
  • 200 g puree z malin
  • 25 g żelatynki

Dyniowy placek

Muss waniliowy

Galaretka dyniowa

  • 50 g wody
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g syropu glukozowego
  • 66 g skondensowanego mleka
  • 40 g żelatynki
  • 100 g ciemnej czekolady gorzkiej
  • 65g oleju z pestek dyni

Sposób przygotowania:

Dyniowe ciasto z malinową nutą i mussem waniliowym
1)Prażenie pestek dyni:

Nasiona dyni umieszczamy na blaszce wyłozożonej papierem do pieczenia a następnie umieszczamy w piekarniku nastawionym na górę i dół temp.180 stopni Celcjusza. Prażymy je przez 12 minut, obracając je co 4 minuty.

2) Pralina dyniowa:

Umieszczamy 150 g prażonych pestek dyni w malakserze i mielimy pestki aż do postaci mąki.

Cukier gotujemy z wodą do temperatury 118 stopni Celcjusza. Przelewamy do miseczki i dodajemy olej z pestek dyni. Mieszamy do połączenia się skladników.

3) Chrupiąca dynia:

Rozpuszczamy 70g białej czekolady w kapieli wodnej, następnie dodajemy do niej praline dyniową oraz mielone pestki dyni

Umieszczamy masę w tortownicy o średnicy 22cm wygładzając powierzchnie oraz wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

4) Żelatynka:

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.

5) Warstwa malinowa

Maliny gotujemy do wrzenia po czym wyłączamy. Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nastepnie dodajemy żelatynkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Umieszczamy malinową warstwę w tortownicy o średnicy 22 cm i wygłądzamy powierzchnie a następnie umieszaczamy w lodówce do stężenia.

6) Dyniowy placek:

Jaja, oba cukry oraz sól umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia. Nastepnie dodajemy jogurt, mąkę, proszek oraz migdały i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy olej i mieszamy. Masa będzie płynna. Wylewamy masę do tortownicy ośrednicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 160 stopni Celcjusza w trybie góra i dół.

7) Muss waniliowy:

Kremówke wlewamy do rondelka, umieszczamy w nim również laskę wanili. Gotujemy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia przez 3minuty. Odcedzamy laske wanili . Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy do miseczki z czekolada kremówkę oraz żelatynkę. Mieszamy do całkwoitego połączenia się składników. Odstawiamy do lodówki do wystudzenia uważająć by nie była w niej zbyt długo by nie stężałanam masa. Dodajemy bita smietanę i mieszamy szpatułką do całkowitego połączenia się składników.

Połączenie:

Na placek dyniowy wylewamy 1/3 mussu waniliowego nastepnie umieszczamy na nim chrupiąca wartwe dyniową nastepnie nakłądamy 1/3 mussu waniliowego , potem kładziemy warstwe malinową oraz wylewamy resztę mussu malinowego. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.

8) Galaretka dyniowa:

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wodę, mleko, cukier i syrop doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia. Dodajemy żelatynkę i mieszamy do połączenia. Dodajemy olej i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzoną galaretkę wylewamy na stężałe ciasto.

Smacznych Świąt
Dyniowe ciasto z malinową nutą i mussem waniliowym
Odzdoby powstały z czekolady i prażonych pestek dyni , jednak dekoracj ato nie moja mocna strona :)