Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Mazurek z sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny mazurek na bazie sernika polukrowany białym lukrem. Ozdobiony świątecznymi motywami ucieszy oczy i podniebienie.

Mazurek z sera Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mazurek z sera

na ciasto:

  • 1 kg sera białego dwa razy zmielonego
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 10 dag malutkich czekoladowych jajeczek nugatowych

na wierzch:

  • 1 op. gotowego białego lukru
  • cukrowe ozdoby świąteczne do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek z sera

Przygotowanie ciasta:

Mazurek z sera
Do masy serowej dodajemy czekoladowe jajeczka

Masło stopić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodawać po łyżce sera, budyń w proszku, skórkę otartą z cytryny a na końcu powoli wlewamy stopione masło. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatne mieszamy z masą serową.

Do masy dodajemy Czekoladowe jajeczka i mieszamy.

Pieczenie ciasta:

Mazurek z sera
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy w blaszce

Przygotowaną masę serową wylewamy do formy wy łożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 45 -50 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy w blaszce.

Etap końcowy:

Mazurek z sera
Po wystygnięciu lukrujemy ciasto przygotowanym lukrem według przepisu na opakowaniu

Wystudzone ciasto wyciągamy z formy. Lukier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy nim sernik. Ciasto ozdabiamy cukrowymi ozdobami według własnego uznania.