Sposób przygotowania:
Mazurek "Cytrynowa pisanka"Przygotowanie ciasta kruchego
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, formujemy dołek, do którego wbijamy jajko i wkładamy kawałki masła. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników.
Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Gdy składniki się połączą, ciasto wkładamy do folii. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. W międzyczasie przygotowujemy beziki do dekoracji (patrz: poniżej).
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt jajka. Z reszty ciasta formujemy małe kuleczki, z których tworzymy brzegi ciasta jak na zdjęciu. Kruchy spód nakłuwamy widelcem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut.
Przygotowanie mini-bezików
W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy mini-beziki. Białko ubijamy ma sztywno, stopniowo dodajemy cukier.
Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe beziki. Suszymy je przez pół godziny w temp. 140 st. C.
Przygotowanie kremu
Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej.
Przygotowanie kremu - c.d.
Do rozpuszczonej białej czekolady dodajemy mascarpone i sok z 3 cytryn. Mieszamy na jednolity krem.
ETAP 5:
Krem rozsmarowujemy na kruchym cieście.
Mazurek dekorujemy bezikami, posypkami i jajeczkami czekoladowymi. Kolorowa pisanka gotowa!