Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1009]

Mazurek "Cytrynowa pisanka"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wielkanoc nie może obyć się bez mazurków. Ten jest bardzo prosty, a jednocześnie smaczny, a kształt jajeczka idealnie wpasowuje się w klimat Świąt. Oto cytrynowy mazurek-pisanka.

Mazurek "Cytrynowa pisanka"

Składniki:

Mazurek "Cytrynowa pisanka"

Na kruche ciasto:

Na krem:

Na beziki do dekoracji:

  • białko z 1 jajka
  • 60 g drobnego cukru do wypieków

Dodatkowo:

  • kolorowe posypki
  • jajeczka z czekolady

Sposób przygotowania:

Mazurek "Cytrynowa pisanka"

Przygotowanie ciasta kruchego

Mazurek "Cytrynowa pisanka"
Z ciasta kruchego formujemy kształt jajeczka

Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, formujemy dołek, do którego wbijamy jajko i wkładamy kawałki masła. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników.

Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Gdy składniki się połączą, ciasto wkładamy do folii. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. W międzyczasie przygotowujemy beziki do dekoracji (patrz: poniżej).

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt jajka. Z reszty ciasta formujemy małe kuleczki, z których tworzymy brzegi ciasta jak na zdjęciu. Kruchy spód nakłuwamy widelcem.

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut.

Przygotowanie mini-bezików

Mazurek "Cytrynowa pisanka"
Przygotowujemy mini-bezy do dekoracji mazurka

W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy mini-beziki. Białko ubijamy ma sztywno, stopniowo dodajemy cukier.

Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe beziki. Suszymy je przez pół godziny w temp. 140 st. C.

Przygotowanie kremu

Mazurek "Cytrynowa pisanka"
Białą czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej

Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej.

Przygotowanie kremu - c.d.

Mazurek "Cytrynowa pisanka"
Krem z białej czekolady z mascarpone i sokiem z 3 cytryn

Do rozpuszczonej białej czekolady dodajemy mascarpone i sok z 3 cytryn. Mieszamy na jednolity krem.

ETAP 5:

Mazurek "Cytrynowa pisanka"
Krem rozsmarowujemy na kruchym cieście

Krem rozsmarowujemy na kruchym cieście.

Mazurek dekorujemy bezikami, posypkami i jajeczkami czekoladowymi. Kolorowa pisanka gotowa!

Tagi:

mazurek ciasto