Sposób przygotowania:
Sernik kajmakowy z rodzynkami na kruchym spodzieWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie wykonujemy masę serową.
Wykonanie masy serowej:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser z wiaderka, całość dokładnie ucieramy.
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Do pieczenia:
Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się wałkować, należy wylepić nim dno blaszki.
Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
Pieczenie i podanie:
Sernik pieczemy w temperaturze 160 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.
Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
ziutula
Babeczka35
Dziękuję :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)