SUPERPRZEPIS

Sernik kajmakowy z rodzynkami na kruchym spodzie

  • 4
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Sernik kajmakowy z rodzynkami na kruchym spodzie

Pyszny sernik o smaku kajmaku z dużą ilością rodzynek. Spód na mące krupczatce jest bardzo kruchy. Polecam na świąteczny stół. Smacznego.

Składniki:

Sernik kajmakowy z rodzynkami na kruchym spodzie

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 lekko kopiaste łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 dużych jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 20 dag masy krówkowej kajmakowej
  • 1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik kajmakowy z rodzynkami na kruchym spodzie

Wykonanie ciasta:

Sernik kajmakowy z rodzynkami na kruchym spodzie
Z podanych składników wykonujemy ciasto krupczatkowe.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie wykonujemy masę serową.

Wykonanie masy serowej:

Sernik kajmakowy z rodzynkami na kruchym spodzie
Wedle przepisu wykonujemy masę serową z rodzynkami.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser z wiaderka, całość dokładnie ucieramy.

Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Do pieczenia:

Sernik kajmakowy z rodzynkami na kruchym spodzie
Ciasto i ser wykładamy do blaszki wyłożonej papierem.

Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się wałkować, należy wylepić nim dno blaszki.

Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.

Pieczenie i podanie:

Sernik kajmakowy z rodzynkami na kruchym spodzie
Upieczony sernik dokładnie studzimy, kroimy i podajemy.

Sernik pieczemy w temperaturze 160 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.

Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.

Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.


Tagi:

okazje