tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Mazureki przekładane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na mazurki przekładane.

Mazureki przekładane

Składniki:

Mazureki przekładane

 

  • 14 jaj
  • 60 dkg mąki
  • 1/4 kg masła
  • 20 dkg cukru
  • 30 dkg marmolady
  • 1/4 kg migdałów
  • 15 dkg cukru pudru
  • olejek migdałowy
  • 2 białka

Sposób przygotowania:

Mazureki przekładane
Żółtka z jaj ugotowanych na twardo przetrzeć przez sito, dodać mąkę, masło i cukier, zagnieść ciasto na stolnicy. ciasto należy wygniatać dopóki nie zrobi się wolne, wtedy wałkować, robić mazurki i piec w gorącym piecu. Po upieczeniu posmarować grubo marmoladą z jabłek i wstawić do piekarnika żeby podeschło. z migdałów i białek zrobić masę, posmarować marmoladą i znów wstawić do piekarnika na parę minut. po wyjęciu z pieca polukrować i ubrać osączonymi konfiturami. Masa migdałowa: migdały sparzyć, obrać i drobno posiekać. Następnie utrzeć, dodać cukier, olejek migdałowy, dobrze wymieszać, a na końcu dodać pianę z białek.