BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Medaliony z mortadeli w cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiem że nie wszyscy lubią mortadelę , więc myślę że ten przepis to zmieni i tak przygotowaną mortadelę każdy polubi.

Medaliony z mortadeli w cieście Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Medaliony z mortadeli w cieście

 

  • mortadela około 8 plasterków,
  • ciasto;
  • żółtko 1,
  • mąka 120 g,
  • olej 20 g,
  • białko 1 (ubite na sztywną pianę),
  • sól szczypta,
  • woda 120 ml,
  • olej do smażenia,
  • Dodatkowo;
  • cytryna ,
  • pomidor,

Sposób przygotowania:

Medaliony z mortadeli w cieście
Z mąki, wody, żółtka, szczypty soli przygotować ciasto.

Składniki dobrze wymieszać na jednolitą gładką masę, dodać olej i ubitą ze szczyptą soli sztywną pianę z białka.

Wymieszać.

Mortadelę pokroić na grubsze plastry ,zdjąć skórę a plasterki zanurzać w cieście i kłaść na dobrze rozgrzany olej.

Smażyć tak jak racuchy z obydwu stron na złoty kolor.

Podawać w towarzystwie pomidora i plastrów cytryny.
Medaliony z mortadeli w cieście
Z podanych składników przygotować jednolite gładkie ciasto
Medaliony z mortadeli w cieście
Dodać ubitą na sztywno pianę z białka oraz oliwę
Medaliony z mortadeli w cieście
Ciasto dobrze wymieszać do połączenia składników
Medaliony z mortadeli w cieście
Mortadelę pokroić w grubsze plastry ,zdjąć skórę
Medaliony z mortadeli w cieście
Plastry zanurzać w cieście i smażyć tak jak racuchy

Tagi:

obiad danie