Sposób przygotowania:
Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym
Polędwicę kroję w plastry. Lekko rozbijam płaską stroną tłuczka. Nacieram przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzewam smalec. Wrzucam przyprawione medaliony. Rumienię z dwóch stron na większym ogniu. Usmażoną polędwicę przekładam na talerzyk, a wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażę kilka minut po czym wrzucam umyte grzybki. Kurki dodałem w całości krojąc jedynie większe sztuki na mniejsze kawałki. Dodaję majeranek i smażę kilka dobrych minut. Gdy grzyby puszczą soki dolewam esencjonalny bulion wołowy (można również zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową). Zagęszczam mąka. Smażę kilkanaście minut do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Na koniec dodaję usmażone medaliony. Duszę jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podaję ze świeżymi ziemniaczkami. Smacznego.