pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

idealna para: polędwica + kurki

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym

 

  • polędwica wieprzowa 50 dag
  • przyprawa do gyrosa
  • sól do smaku
  • kurki 50 dag
  • bulion wołowy 500ml
  • mąka do zagęszczenia
  • majeranek 1 łyżka
  • cebula 1
  • smalec 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym
Polędwicę kroję w plastry. Lekko rozbijam płaską stroną tłuczka. Nacieram przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzewam smalec. Wrzucam przyprawione medaliony. Rumienię z dwóch stron na większym ogniu. Usmażoną polędwicę przekładam na talerzyk, a wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażę kilka minut po czym wrzucam umyte grzybki. Kurki dodałem w całości krojąc jedynie większe sztuki na mniejsze kawałki. Dodaję majeranek i smażę kilka dobrych minut. Gdy grzyby puszczą soki dolewam esencjonalny bulion wołowy (można również zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową). Zagęszczam mąka. Smażę kilkanaście minut do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Na koniec dodaję usmażone medaliony. Duszę jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podaję ze świeżymi ziemniaczkami. Smacznego.
Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym
Medaliony z polędwicy przyprawiam gyrosem i smażę
Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym
Do podsmażonej cebuli wrzucam umyte kurki
Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym
Po kilku minutach smażenia zalewam esencjonalnym bulionem
Medaliony z polędwicy w sosie kurkowym
Propozycja podania z młodymi ziemniaczkami

Tagi:

przyprawy