Mee Goreng z tofu wędzonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pikantne, sycące i aromatyczne danie rodem z Indonezji. Potrawa z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom egzotycznych smaków i szybkiego

Mee Goreng z tofu wędzonym

Składniki:

Mee Goreng z tofu wędzonym

 

  • 2 opakowania tofu wędzonego Polsoja;
  • 500 g makaronu noodle;
  • 50 ml oleju;
  • 1 łyżeczka curry;
  • 1 średnia cebula;
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu
  • 2 jajka
  • pęczek dymki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 średni zielony ogórek
  • ½ szkl. posiekanej kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mee Goreng z tofu wędzonym
1.Makaron przygotować wg instrukcji podanej na opakowaniu;

2.Na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w kostkę tofu. Zdjąć z patelni i odstawić;

3.Na rozgrzany w woku lub dużym rondlu olej wrzucić cebulę pokrojoną w ósemki i curry. Smażyć ok. 4 min;

4.Dodać makaron, pomidor pokrojony w kostkę, pokrojoną w paski pomarańczową paprykę, sos chilli, sos pomidorowy lub ketchup, sos sojowy i smażyć na średnim ogniu ok. 3 min;

5.Roztrzepać jajka i dodać do makaronu. Smażyć ok. 30 sek cały czas mieszając;

6.Zdjąć z ognia, dodać tofu, posiekaną dymkę, pokrojony w kostkę ogórek i pokrojoną w plastry papryczkę chilli, wymieszać.

7.Przed podaniem posypać odrobiną posiekanej kolendry.



Mee Goreng najlepiej smakuje przygotowane tuż przed podaniem. Potrawę można serwować z dodatkową porcją zielonego ogórka, pomidorów i sosu chilli. Smacznego!