Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami
Margarynę utrzeć z cukrem i smalcem do utartej masy dodać żółtka jajek i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około 1 godziny w lodówce.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami po starciu wymieszać z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami cukru odjętymi z 3/4 szklanki oraz 2 łyżkami mielonych migdałów.Białka z jajek ubić na sztywno z pozostałym cukrem, ubijać do momentu kiedy białka będą bardzo ładnie ubite i szkliste, następnie delikatnie wymieszać z migdałami i proszkiem budyniowym.3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem formy (22cm na 33 cm) na cieście rozsmarować cała marmoladę na niej jabłka i cała masę z ubitych białek po wierzchu posypać porwanymi kawałeczkami z pozostałego ciasta. Piec w temp. 180st około 35-40 minut.Po upieczeniu można ciasto ozdobnie polać polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne ja polałam bo została mi z przygotowań innego ciasta.