iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kruche ciasto z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wybawiając rodzinę z kłopotu po zakupieniu mało smacznych jabłek powstało bardzo smaczne ciasto które szybciutko znika z blaszki.

Kruche ciasto z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasto z jabłkami

 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 mały proszek do pieczenia taki na 1/2 kg mąki
  • 1/2 kg mąki
  • Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki marmolady wieloowocowej

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z jabłkami
Margarynę utrzeć z cukrem i smalcem do utartej masy dodać żółtka jajek i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około 1 godziny w lodówce.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami po starciu wymieszać z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami cukru odjętymi z 3/4 szklanki oraz 2 łyżkami mielonych migdałów.Białka z jajek ubić na sztywno z pozostałym cukrem, ubijać do momentu kiedy białka będą bardzo ładnie ubite i szkliste, następnie delikatnie wymieszać z migdałami i proszkiem budyniowym.3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem formy (22cm na 33 cm) na cieście rozsmarować cała marmoladę na niej jabłka i cała masę z ubitych białek po wierzchu posypać porwanymi kawałeczkami z pozostałego ciasta. Piec w temp. 180st około 35-40 minut.Po upieczeniu można ciasto ozdobnie polać polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne ja polałam bo została mi z przygotowań innego ciasta.
Kruche ciasto z jabłkami
Wyłozone w formie ciasto posmarować marmoladą.
Kruche ciasto z jabłkami
Na marmoladzie rozsmarować jabłka i białka.
Kruche ciasto z jabłkami
Po wierzchu ciasta rozsypać pozostałe ciasto.