Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkamiCiasto:
Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę pszenną, połączyć z cukrem, masłem oraz skórą z cytryny i cukrem waniliowym, wmieszać śmietanę, dodać żółtka, wsypać orzechy i zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na godzinę. Jedną część wylepić dno blaszki wyłożonej pergaminem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skórki, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę mielonych goździków oraz cynamonu i cukier, dusimy na wolnym ogniu mieszając kilka minut. Studzimy.
Przygotowanie szarlotki
Na wylepione ciasto kruche wykładamy zimną masę jabłeczną wygładzamy łyżką, pozostałe ciasto rwiemy na kawałki, spłaszczamy i przykrywamy jabłka. Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem oprószamy pudrem, podajemy.
Aleksandra Salomon
2milutka
Nic, można je zużyć do czegoś innego np do bezy.