Sposób przygotowania:
Wiosenne Orzeźwienie
1. Makowiec: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na przestudzonego makowca, wyrównuję.
3. Masa śmietanowa: Galaretki żółte rozpuszczam w 400 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. Wierzch ciasta dekoruję czekoladowymi ozdobami.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na przestudzonego makowca, wyrównuję.
3. Masa śmietanowa: Galaretki żółte rozpuszczam w 400 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. Wierzch ciasta dekoruję czekoladowymi ozdobami.