Sposób przygotowania:
Mega zapiekanka z makaronem
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Warzywa ugotować w bulionie (musi go być tyle, żeby warzywa były przykryte), odcedzić, bulion pozostawić. 1/3 warzyw zmiksować blenderem. Mięso wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, solą i pieprzem, podsmażyć na oleju co chwilę mieszając. W naczyniu do zapiekania ułożyć 1/3 makaronu. Na makaron rozłożyć podsmażone mięso, na mięsie znowu 1/3 makaronu, ugotowane warzywa i resztę makaronu. Do zmiksowanych warzyw dolać bulion, w którym warzywa się gotowały (dolać go tyle, żeby postał gęsty sos) i przecier pomidorowy, wymieszać. Sosem polać zapiekankę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli zapiekankę przygotowujemy od razu i wszystkie składniki są ciepłe, to posypujemy zapiekankę serem i zapiekamy w 180 stopniach tak długo, aż ser się roztopi. Jeżeli zapiekankę przygotowujemy wcześniej, to najpierw musimy ją podgrzać w piekarniku, a dopiero po kilku minutach (jak wszystkie składniki będą już ciepłe) posypujemy serem i zapiekamy dalej.