Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 857]

Meksykańskie burito

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i pożywne danie z mięsem mielonym. Świetnie sprawdzi się jako obiad w zimny, jesienny dzień.

Meksykańskie burito Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Meksykańskie burito

 

  • placki do tortilli 6 szt
  • mielona wołowina 1/2 kg
  • pomidory krojone z puszki 1 puszka
  • cebula 1 szt
  • czosnek ząbki 2 ząbki
  • papryka żółta 1 szt
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki
  • fasola czerwona z puszki 1 puszka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • bulion wołowy 100 ml
  • ser żółty 20 dkg
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Meksykańskie burito
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, kmin rzymski oraz paprykę ostrą. Mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty.

Dodajemy zmielone mięso, mieszamy i smażymy do momentu, aż straci swój czerwony kolor.

Wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy cukier, pieprz i sól. dusimy 20 minut, a następnie podlewamy bulionem. 

Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dusimy 10 minut.

Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa i dusimy 2-3 minuty.

Nakładamy powstały farsz na placki do tortilli, posypujemy serem żółtym starty m na tarce. Zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilka minut.
Meksykańskie burito
Dodajemy zmielone mięso, mieszamy i smażymy do momentu, aż straci swój czerwony kolor.
Meksykańskie burito
Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dusimy 10 minut.
Meksykańskie burito
Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa i dusimy 2-3 minuty.
Meksykańskie burito
Nakładamy powstały farsz na placki do tortilli, posypujemy serem żółtym starty m na tarce.

Tagi:

danie tortilla