ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Wytrawny keks warzywno-serowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki keks jest bardzo smaczny, podzielny i świetnie nadaje się na kolacje w gronie przyjaciół. Można podać na ciepło, jak i na zimno.

Wytrawny keks warzywno-serowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawny keks warzywno-serowy

 

Sposób przygotowania:

Wytrawny keks warzywno-serowy

ETAP 1:

Wytrawny keks warzywno-serowy
Wytrawny keks warzywno-serowy - podany na ciepło albo na zimno

Mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i pieprz kolorowy, świeżo mielony pomieszać razem.

Ser feta odsączyć na sicie, a ser gouda pokroić na małe, centymetrowe kostki.

Umyć, osuszyć papryki. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i osuszyć.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać po jednym żółtku , olej i w dalszym ciągu miksować.

Dodać wymieszane mąki z proszkiem i pieprzem. Delikatnie, przy pomocy szpatułki wszystko wymieszać.

Dodać pokrojoną paprykę, sery, groszek, posiekane orzechy i przemieszać.

Mniejszą część masy przełożyć do foremki ( 14x32 ) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ułożyć pieczarki i przykryć je pozostałą masą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min.

Po wyjecie z piekarnika keks jest gotowy do podania. Smacznego.


Tagi:

danie