Sposób przygotowania:
Wytrawny keks warzywno-serowyETAP 1:
Mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i pieprz kolorowy, świeżo mielony pomieszać razem.
Ser feta odsączyć na sicie, a ser gouda pokroić na małe, centymetrowe kostki.
Umyć, osuszyć papryki. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i osuszyć.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać po jednym żółtku , olej i w dalszym ciągu miksować.
Dodać wymieszane mąki z proszkiem i pieprzem. Delikatnie, przy pomocy szpatułki wszystko wymieszać.
Dodać pokrojoną paprykę, sery, groszek, posiekane orzechy i przemieszać.
Mniejszą część masy przełożyć do foremki ( 14x32 ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ułożyć pieczarki i przykryć je pozostałą masą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min.
Po wyjecie z piekarnika keks jest gotowy do podania. Smacznego.