Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Micha mięsa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne danie na męskie spotkanie :)

Micha mięsa

Składniki:

Micha mięsa

 

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 4-5 udek z kurczaka (ja akurat kupiłam części udek)
  • Rękaw do pieczenia
  • Sól i pieprz
  • Inne różne przyprawy, które lubicie, ja wybrałam:
  • Majeranek, czosnek, papryka słodka, przyprawa do mięs
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Micha mięsa
Do rękawa wkładamy umyty schab. W ok.100 ml wody mieszamy wszystkie przyprawy i wlewamy do rękawa. Rękaw z mięsem i przyprawami zamykamy i wkładamy do piekarnika na godzinę i 20 minut na 180 - 190 stopni. W tym czasie w misce kładziemy umyte udka kurczaka. Do szklanki wlewamy olej i wsypujemy te same przyprawy, dokładnie mieszamy i oblewamy tym kurczaki, wkładamy do lodówki.
Gdy schab się już upiecze, wyciągamy go z rękawa i czekamy, aż ostygnie. Sos, który powstał w rękawie wlewamy do jakiegoś naczynie i odstawiamy. Jak schab będzie zimny to kroimy go na plastry (jak jest gorący nie da się go ładnie pokroić). Udka przekładamy wraz z zalewą do dużego naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia godzinę na 170-180 stopni. Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, wkładamy tam pokrojony schab i wlewamy sos (ten, który powstał w rękawie), wszystko trzymamy w piecu jeszcze ok 20 minut. Później wykładamy mięso do misy, a pozostały sos zagęszczamy śmietaną i oblewamy nim mięso.
Wiem, pracochłonne i czasochłonne, ale warto !!!