Sposób przygotowania:
Micha mięsa
Do rękawa wkładamy umyty schab. W ok.100 ml wody mieszamy wszystkie przyprawy i wlewamy do rękawa. Rękaw z mięsem i przyprawami zamykamy i wkładamy do piekarnika na godzinę i 20 minut na 180 - 190 stopni. W tym czasie w misce kładziemy umyte udka kurczaka. Do szklanki wlewamy olej i wsypujemy te same przyprawy, dokładnie mieszamy i oblewamy tym kurczaki, wkładamy do lodówki.
Gdy schab się już upiecze, wyciągamy go z rękawa i czekamy, aż ostygnie. Sos, który powstał w rękawie wlewamy do jakiegoś naczynie i odstawiamy. Jak schab będzie zimny to kroimy go na plastry (jak jest gorący nie da się go ładnie pokroić). Udka przekładamy wraz z zalewą do dużego naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia godzinę na 170-180 stopni. Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, wkładamy tam pokrojony schab i wlewamy sos (ten, który powstał w rękawie), wszystko trzymamy w piecu jeszcze ok 20 minut. Później wykładamy mięso do misy, a pozostały sos zagęszczamy śmietaną i oblewamy nim mięso.
Wiem, pracochłonne i czasochłonne, ale warto !!!
Gdy schab się już upiecze, wyciągamy go z rękawa i czekamy, aż ostygnie. Sos, który powstał w rękawie wlewamy do jakiegoś naczynie i odstawiamy. Jak schab będzie zimny to kroimy go na plastry (jak jest gorący nie da się go ładnie pokroić). Udka przekładamy wraz z zalewą do dużego naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia godzinę na 170-180 stopni. Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, wkładamy tam pokrojony schab i wlewamy sos (ten, który powstał w rękawie), wszystko trzymamy w piecu jeszcze ok 20 minut. Później wykładamy mięso do misy, a pozostały sos zagęszczamy śmietaną i oblewamy nim mięso.
Wiem, pracochłonne i czasochłonne, ale warto !!!
evita0007