jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1971]

Michałkowe brownies

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Już mały kawałek tego ciasta zaspokoi ochotę na „coś słodkiego”. Mocno czekoladowe brownie w połączeniu ze słodyczą cukierków to idealne połączenie.

Michałkowe brownies Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Michałkowe brownies

 

  • Blaszka 30x25 cm
  • Ciasto czekoladowe:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g),
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000),
  • 1 łyżka kakao,
  • 180 g masła,
  • 1 zaokrąglona szklanka cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Dodatkowo:
  • ok 230 gram cukierków – białe Michałki,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Michałkowe brownies

ETAP 1

Michałkowe brownies
przygotowujemy czekoladę

Cukierki odpakowujemy i przekrawamy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze części i wraz z masłem rozpuszczamy.

ETAP 2

Michałkowe brownies
do czekolady dodajemy cukier oraz jajka

Do rozpuszczonych i przestudzonych składników dodajemy cukier puder. Całość chwilkę razem mieszamy by składniki się połączyły. Stopniowo dodajemy jajka

ETAP 3

Michałkowe brownies
dodajemy sypkie składniki

Na koniec wsypujemy sypkie składniki: mąkę pszenną tortową, razową, kakao oraz proszek do pieczenia.

ETAP 4

Michałkowe brownies
na blaszkę wykładamy ciasto

Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę.

ETAP 5

Michałkowe brownies
wykładamy cukierki

Na wierzchu układamy przygotowane cukierki. Brownie pieczemy około 35-40 minut w 180°C.
Po wyjęciu i przestudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem


Tagi:

okazje ciasta