anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak przygotowana pieczeń jest bardzo soczysta, ma zwartą konsystencję i jest dużo mniej kaloryczna, bo nie ma w niej bułki, a jedynie puree z pieczonej dyni.

Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią

Składniki:

Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią

 

 

  • SUCHA MARYNATA DO MIĘSA:
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • sól morska – 3/4 łyżeczki
  • pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią
Cebulę obrać, opłukać, bardzo drobno posiekać i udusić, bez rumienienia, na łyżce oleju. Odstawić do przestygnięcia. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso opłukać wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, 250 g szynki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać 3/4 łyżeczki wcześniej przygotowanych przypraw do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.Pozostałe mięso pokroić w grubą kostkę i wymieszać z pozostałą mieszanką przypraw, przełożyć do dużej miski i również odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso pokrojone w grubą kostkę zmielić maszynką do mięsa lub rozdrabniaczem. Przełożyć do miski, dodać mięso pokrojone w drobną kostkę, wcześniej uduszoną cebulę, puree z pieczonej dyni, jajka. Dodać rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową, czubricę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i bardzo starannie wyrobić mięsną masę. Naczynie do zapiekania spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masą mięsną, wygładzić powierzchnię, spryskać olejem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50-55 minut. Naczynie z upieczonym mięsem wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Pieczeń podawać pokrojoną w grube plastry. *mięso z golonki pozbawione całkowicie tłuszczu