zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczeń wieprzowa z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczna pieczeń wieprzowa z dynią otulona boczkiem. Idealna do pieczywa. W sklepie takiej nie dostaniecie.

Pieczeń wieprzowa z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń wieprzowa z dynią

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa z dynią
Mięso zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie. Dynię po obraniu także zmielić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Składniki te umieścić w misce, dodać pozostałe składniki i przyprawy i wymieszać masę. Foremkę keksową wyłożyć plastrami wędzonego boczku a następnie wyłożyć w środek masę mięsną. Wyrównać powierzchnię i na górze rozłożyć też plasterki boczku. Pieczeń piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę. Po upieczeniu pieczeń zostawić w foremce do wystudzenia. Pieczeń przechowywać w lodówce i podawać zamiast wędlin do pieczywa. 
Pieczeń wieprzowa z dynią
Etap 1 mięso i dynię zmielić cebulę i czosnek pokroić
Pieczeń wieprzowa z dynią
Etap 2 keksówkę wyłożyć plastrami boczku
Pieczeń wieprzowa z dynią
Etap 3 masę mięsną wyłożyć do foremki i przykryć boczkiem
Pieczeń wieprzowa z dynią
Etap 4 pieczeń upiec i wystudzić podawać do pieczywa