Sposób przygotowania:
Wątróbka z pieczoną dynią
Umyć i przepołowić dynie hokkaido. Pół zabezpieczyć folią spożywczą i schować w lodówce na inną potrawę. Z połówki usunąć pestki i miąższ ze środka . Obrać ze skóry i pokroić w cienkie pół księżyce. Obrać , umyć i pokroić podobnie ziemniaki. Ułożyć we frytownicy ActiFry *. Skropić 1 łyżką oleju. Posypać szczyptą Jarzynki , grubo mielonego kolorowego pieprzu i kminkiem. Wrzucić obok gałązkę rozmarynu . Piec 25 minut. W tym czasie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych wątróbki. Posolić czarną solą himalajską ( równie dobrze może być zwykła -miałka), papryką mieloną , pieprzem. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać pozostały olej i na gorący kłaść wątróbki. Smażyć na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz. Dodać masło i dosmażyć wątróbki . Podawać ziemniaki , dynię i wątróbki posypując usiekaną natką pietruszki i polewając tłuszczem ze smażenia wątróbek. * Jeśli pieczemy w piekarniku to nagrzać go do 180 * C , a warzywa ułożyć na papierze do pieczenia by się nie przypiekły od spodu ( można je pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową.